MIG / MAG lasser vacatures

Tegenwoordig wordt de lastechniek MIG MAG steeds vaker toegepast door bedrijven in de metaaltechniek. MIG staat voor Metal Inert Gas en daarnaast staat MAG voor Metal Active Gas. Het verschil tussen MIG en MAG is dat het gas verschilt, verder is het lasproces hetzelfde. Dit is ook de reden dat deze twee lastechnieken vaak in een adem genoemd worden.

MIG MAG lasser vacatures

Ben jij op zoek naar een baan als MIG MAG lasser? Kijk dan eens bij onze vacatures

Speciale lastechniek

Bij de MIG MAG lastechniek maak je gebruik van elektrodes die langzaam afsmelten. Het materiaal wordt verhit, zodat het te lassen materiaal aan elkaar kan vloeien. Tijdens het proces voeg je continu draad toe, die door de lastoorts aangevoerd wordt en door de lasser gebruikt wordt om de las te leggen.

Tijdens het lassen smelt het werkstuk en het toevoegingsmateriaal, waarbij beschermgas ervoor zorgt dat de elektrische plasmaboog het materiaal niet te veel verhit. Te grote verhitting zorgt er immers voor dat het materiaal zou verbranden en de las zou mislukken. Wanneer de las gelegd is en uitgehard, zijn de materialen aan elkaar bevestigd en heb je gezorgd voor een niet uitneembare verbinding.

Het verschil tussen MIG en MAG

Zoals we eerder schreven worden MIG en MAG eigenlijk altijd samen genoemd. De verschillen in lastechnieken zijn dan ook klein. Het enige verschil dat er bestaat tussen deze twee technieken is het gebruik van verschillende gassen. Bij MAG lassen maak je gebruik van een actief gas (vaak CO2), dat dient als bescherming voor de versmelting.

Bij MIG lassen maak je als lasser gebruik van niet-actieve gassen. Deze zogenaamde inerte gassen reageert niet met andere chemicaliën wat de las ten goede kan komen en daarmee de kwaliteit van de las verbetert. 

Voor en nadelen van MIG MAG

De techniek die gebruikt wordt bij MIG MAG lassen wordt veel gebruikt omdat het toepasbaar is in een groot aantal gebieden en daarbij kun je op een hoge snelheid lassen. Ook kun je eenvoudig lassen op verschillende posities en kan het, zeker bij gebruik van CO2, een vrij goedkope lasmethode zijn.

Een groot nadeel van MIG MAG lassen is dat het niet erg geschikt is om te doen in de buitenlucht. Het weer kan van grote invloed zijn op de plasmaboog, wat weer slecht kan zijn voor de las. Daarbij heb je bij deze lasmethode grote apparatuur nodig (zoals gasflessen, draadrollen en transformatoren) wat ervoor zorgt dat MIG/MAG lassers niet heel flexibel in te zetten zijn.  Ook komen er veel spetters vrij die na afloop verwijderd dienen te worden met een slijptol of beitel en waartegen de lasser zich moet beschermen met veiligheidskleding.

MIG MAG lassen heeft dus zowel voor- als nadelen, maar over het algemeen maken veel bedrijven in de metaaltechniek gebruik van deze lasmethode. Omdat MIG/MAG apparatuur dus niet makkelijk verplaatsbaar is, kom je als lasser met deze techniek vaak te werken in werkplaatsen en fabrieken. Omdat er steeds meer vraag is naar goede en stevige verbindingen, groeit de vraag ook naar gespecialiseerde MIG/MAG professionals.

Waarom JACkLING?

Bij ons draait het om jou! En daar maken we werk van. Ons doel is om te zorgen dat jij blij bent met je baan. Nu en in de toekomst.

Overzicht vacatures

Resultaten 1 tot 4 van 4