Pijpfitter

Ga direct naar onze vacatures

Een onderdeel van een goed functionerend gebouw of systeem zijn pijpleidingen. Gassen en andere vloeistoffen lopen door deze leidingen, waarbij het belangrijk is dat deze goed aangelegd en onderhouden worden. Deze leidingen kunnen gebruikt worden voor bijvoorbeeld koelsystemen, stoomgeneratoren, sproeisystemen, verwarmingsinstallaties binnen zowel woningen, kantoren als bedrijfspanden.

Omdat er steeds meer gevraagd wordt van leidingen, zowel kwalitatief en qua veiligheid, is het belangrijk dat deze leidingen onderhouden worden door professionals met verstand van zaken. Deze zogenaamde pijpfitters is hiervoor verantwoordelijk. Als pijpfitter installeer je en onderhoud je verschillende soorten pijpen en pijpsystemen. Wanneer je een opdracht binnen krijgt (van je werkgever of een opdrachtgever) dan is het aan jou om ervoor te zorgen dat de juiste materialen gebruikt worden en de pijpleidingen op de juiste manier geïnstalleerd worden.

Omdat nieuwe leidingen vaak in bestaande constructies gezet worden, dien je met veel factoren rekening te houden. Zo moeten de leidingen gedragen kunnen worden door de constructie, moeten deze leidingen veilig geïnstalleerd worden, goed gemonteerd worden én ook nog eens mooi weggewerkt worden.

Daarbij ben je als pijpfitter ook verantwoordelijk voor het onderhoud van leidingen en controle van het systeem. Zodra er ergens een storing of defect is, ben jij degene die opgeroepen wordt om dit te verhelpen.

Kennis van zaken

Het is voor een pijpfitter dus van belang dat hij/zij op de hoogte is van de laatste veiligheidseisen, de beste materialen kent en weet wat noodzakelijk is bij verschillende vloeistoffen en gassen die getransporteerd gaan worden door een leiding. Daarbij dient een pijpfitter ook rekening te houden met druk op de leiding en de hoeveelheid vloeistoffen en gassen die door de leiding zullen gaan. Aan de hand hiervan beslist een pijpfitter welke wanddikte gebruikt moet worden en welke doorsnede pijp nodig is. Ook het effect (corrosie en oxidevorming) van de verschillende vloeistoffen en gassen op de leiding moet de pijpfitter meenemen in de berekening.

In deze functie ben je dus met meer zaken bezig dan op het eerste oog lijkt. Je bent zowel verantwoordelijk voor materiaalkeuze, installatie, bevestiging én nazorg. Omdat je als taak hebt nieuwe systemen en leidingen in elkaar te zetten, met verschillende materialen en koppelingen, wordt er van je verwacht dat je een vakman (of vrouw) bent.

Wat word er van je verwacht?

Zoals je hierboven kunt lezen wordt er vakmanschap van je verwacht, kennis van materialen en technisch inzicht. Qua studie wordt er vaak gevraagd om een (metaal)technische studie zoals werktuigbouwkunde of een specifieke opleiding tot pijpfitter. Het certificaat flensmonteur is een veelgevraagde, waardoor het handig is dat je deze behaald hebt.

Ook is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen, je je kennis en kwaliteiten blijft ontwikkelen en dat je goed tegen stress en verandering kunt. Herken jij je in bovenstaande omschrijving? Dan is een baan als pijpfitter wellicht wat voor jou!

Waarom JACkLING?

Bij ons draait het om jou! En dat maken we elke dag waar! Meer dan 90 procent van onze medewerkers beoordeelt ons met een cijfer hoger dan een 8. Geen loze beloftes en wanneer jij verandert, veranderen wij met je mee! Welke stap je ook wil zetten, van kantoor tot fabriek, in loondienst of als ZZP’er: wij zoeken altijd de beste vacature voor jou!

Overzicht vacatures

Helaas...

Op dit moment zijn er (tijdelijk) geen vacatures beschikbaar voor deze functie.

Maar neem gerust een kijkje naar andere vacatures in dit vakgebied of alle vacatures