Frezer

Ga direct naar onze vacatures

Binnen de hout-, metaal- en kunststofverwerkende industrie wordt vaak gevraagd om werk op maat. Omdat veel projecten vragen om project specifieke afwerking, is er steeds meer vaak naar gekwalificeerde vakmensen die, vaak met zeer grote nauwkeurigheid, zorgen voor de juiste gaten, inkepingen en naden in een object.

Om deze inkepingen en gaten te maken, wordt materiaal verwijderd van bijvoorbeeld een blok hout of stuk metaal. Dit verwijderen van materiaal noemt men ook wel verspanen. Professionals gebruiken hiervoor een roterend gereedschap (de frees genaamd) die zorgt voor de verwijdering van materiaal. Dit proces noemen we ook wel frezen. Een frezer werkt tegenwoordig vaak computergestuurd (CNC) zodat we een frezer vaak een CNC verspaner of CNC frezer noemen.

Nauwkeurig en secuur

Frezers zijn niet alleen bezig met grote gaten maar zijn ook verantwoordelijk voor zeer nauwkeurige inkepingen en aanpassingen aan metaal, hout of kunststof. Daarom is het belangrijk dat een frezer zeer nauwkeurig en secuur kan werken. Een afwijking van een millimeter kan bijvoorbeeld al teveel zijn.

Het werk als frezer (of CNC verspaner) is dus niet alleen een computerprogramma aanzetten, maar ook het productieproces optimaliseren, aanpassingen doen in het CNC-programma, technische tekeningen lezen, het juiste materiaal en gereedschap kiezen, controles uitvoeren, afwerking van de producten verzorgen en onderhoud verrichten aan de freesmachines en draaibanken.

Het belangrijkste gereedschap dat een frezer gebruikt is een computergestuurde verspaningsmachine. Deze zijn vaak uitgerust met een CAD-programma, zodat je ook hier kennis van dient te hebben. Voorbeelden hiervan zijn Mazatrol, Mill Plus en Fanuc.

Waar kom je te werken?

Als frezer ben je vaak werkzaam in de metaalindustrie. Er zijn een groot aantal gespecialiseerde bedrijven die zich specifiek richten op het verspanen. Deze bedrijven worden ingeschakeld door opdrachtgevers voor een groot aantal verschillende opdrachten. Zo kun je als verspaner aan het werk aan een klein plaatje, maar ook aan grote constructies.  Daarnaast hebben grotere bedrijven in de metaalindustrie soms zelf frezers in dienst en kun je aan de slag als zzp’er.

In deze rol werk je samen met andere vakmensen als lassers, werkvoorbereiders, tekenaars en ga zo maar door.  Om in aanmerking te komen voor een rol als frezer kun je verschillende opleidingen tot verspaner volgen.

Als CNC-verspaner dien je dus zeer nauwkeurig te kunnen werken, vragen werkgevers om goed technisch inzicht, moet je (technische) tekeningen kunnen lezen en vertalen naar de praktijk, moet je kennis hebben van CNC-apparatuur en programma’s en moet je goed samen kunnen werken met opdrachtgevers en andere specialisten.

Herken jij je in bovenstaande omschrijving en ben je op zoek naar een uitdagende functie waarin je je technische kennis kunt laten zien? Dan is een rol als frezer vast iets voor jou!

Waarom JACkLING?

Bij ons draait het om jou! En dat maken we elke dag waar! Meer dan 90 procent van onze medewerkers beoordeelt ons met een cijfer hoger dan een 8. Geen loze beloftes en wanneer jij verandert, veranderen wij met je mee! Welke stap je ook wil zetten, van kantoor tot fabriek, in loondienst of als zzp'er!

Overzicht vacatures

Resultaten 1 tot 4 van 4