Draaier

Ga direct naar onze vacatures

Omdat er een steeds grotere vraag komt naar maatwerk met een zeer grotere nauwkeurigheid, is er ook steeds meer vraag naar draaiers. Een draaier maakt producten, onderdelen en prototypen, gemaakt van metaal of kunststoffen, met behulp van een draaibank. Op deze draaibank roteert het product met hoge snelheid rond waarbij de draaier deze bewerkt met bijvoorbeeld een beitel.

Om deze nauwkeurige en precieze producten te maken, wordt materiaal verwijderd van bijvoorbeeld een stuk metaal of kunststof. Dit verwijderen van materiaal met een draaibank noemt men ook wel verspanen. Professionals gebruiken hiervoor een roterend gereedschap (de draaibank) die zorgt voor de verwijdering van materiaal.. Een draaier werkt tegenwoordig vaak computergestuurd (CNC) zodat we een draaier vaak een of CNC draaier noemen.

Precies werk

Draaiers zijn niet alleen bezig met grote producten maar zijn ook verantwoordelijk voor zeer nauwkeurige en kleine onderdelen . Daarom is het belangrijk dat een draaier zeer nauwkeurig en secuur kan werken. Een afwijking van een millimeter kan bijvoorbeeld er bijvoorbeeld al voor zorgen dat een product niet aan de vereisten voldoet.

Het werk als draaier (of CNC draaier) is dus niet alleen het aanzetten van een computerprogramma, maar ook het optimaliseren van het productieproces, aanpassingen doen in het CNC-programma, het lezen van technische werktekeningen, het zorgen voor het juiste materiaal en gereedschap, het uitvoeren van controles,  de afwerking van de producten verzorgen en het onderhoud verrichten aan de freesmachines en draaibanken.

Het belangrijkste gereedschap dat een draaier gebruikt is een computergestuurde verspaningsmachine. Deze zijn vaak uitgerust met een CAD-programma, zodat je ook hier kennis van dient te hebben. Voorbeelden hiervan zijn, Mill Plus, Fanuc en Mazatrol.

Waar kom je te werken als draaier?

Een draaier is vaak werkzaam in de (metaal)industrie. Hoewel er een groot aantal bedrijven gespecialiseerd zijn in het draaien, zijn veel draaiers ook in dienst van grote bedrijven binnen de (metaal)industrie die breed georiënteerd zijn.

Zo kun je als CNC draaier aan het werk aan een klein plaatje, maar ook aan grote constructies.  Daarnaast hebben grotere bedrijven in de metaalindustrie soms zelf frezers in dienst en kun je aan de slag als zzp’er.

In de rol als draaier werk je vaak samen met andere vakmensen als lassers, werkvoorbereiders, tekenaars en uitvoerders.  Om in aanmerking te komen voor een rol als draaier kun je verschillende opleidingen tot verspaner volgen.

Als CNC-draaier dien je dus zeer nauwkeurig te kunnen werken, vragen werkgevers om goed technisch inzicht, moet je (technische) tekeningen kunnen lezen en vertalen naar de praktijk, moet je kennis hebben van CNC-apparatuur en programma’s en moet je goed samen kunnen werken met opdrachtgevers en andere specialisten.

Herken jij je in bovenstaande omschrijving en ben je op zoek naar een uitdagende functie waarin je je technische kennis kunt laten zien? Dan is een rol als draaier vast iets voor jou!

Waarom JACkLING?

Bij ons draait het om jou! En dat maken we elke dag waar! Meer dan 90 procent van onze medewerkers beoordeelt ons met een cijfer hoger dan een 8. Geen loze beloftes en wanneer jij verandert, veranderen wij met je mee! Welke stap je ook wil zetten, van kantoor tot fabriek, in loondienst of als ZZP’er: wij zoeken altijd de beste vacature voor jou!

 

Overzicht vacatures

Resultaten 1 tot 3 van 3