Draaier

Ga direct naar onze vacatures

Omdat er een steeds grotere vraag komt naar maatwerk met een zeer grotere nauwkeurigheid, is er ook steeds meer vraag naar draaiers. Een draaier maakt producten, onderdelen en prototypen met behulp van een draaibank, gemaakt van metaal of kunststoffen. Op deze draaibank roteert het product met hoge snelheid rond waarbij de draaier deze bewerkt met bijvoorbeeld een beitel.

Om deze nauwkeurige en precieze producten te maken, wordt materiaal verwijderd van bijvoorbeeld een stuk metaal of kunststof. Dit verwijderen van materiaal met een draaibank noemt men ook wel verspanen. Professionals gebruiken hiervoor een roterend gereedschap (de draaibank) die zorgt voor de verwijdering van materiaal. Een draaier werkt tegenwoordig vaak computergestuurd (CNC), zodat we een draaier vaak een CNC draaier noemen.

Precies werk

Draaiers zijn niet alleen bezig met grote producten maar zijn ook verantwoordelijk voor zeer nauwkeurige en kleine onderdelen. Daarom is het belangrijk dat een draaier nauwkeurig en secuur kan werken. Een afwijking van een millimeter kan er al voor zorgen dat een product niet aan de eisen voldoet.

Het werk als draaier of CNC draaier is dus niet alleen het aanzetten van een computerprogramma, maar ook optimaliseren van het productieproces en aanpassingen doen in het CNC-programma. Verder lees je technische werktekeningen, zorg je voor het juiste materiaal en gereedschap en controleer je het werk. Uiteindelijk verzorg je de afwerking van de producten en verricht je onderhoud aan de freesmachines en draaibanken.

Het belangrijkste gereedschap dat een draaier gebruikt is een computergestuurde verspaningsmachine. Deze zijn vaak uitgerust met een CAD-programma. Voorbeelden hiervan zijn Mill Plus, Fanuc en Mazatrol.

Waar kom je te werken als draaier?

Een draaier komt vaak te werken in de metaal industrie. Hoewel er een groot aantal bedrijven gespecialiseerd zijn in het draaien, zijn veel draaiers ook in dienst van grote bedrijven binnen de metaalindustrie die breed georiënteerd zijn.

Zo kun je als CNC draaier aan het werk aan een klein plaatje, maar ook aan grote constructies. Daarnaast hebben grotere bedrijven in de metaal industrie soms zelf frezers in dienst en ga je aan de slag als zzp’er.

Als draaier werk je vaak samen met andere vakmensen zoals lassers, werkvoorbereiders, tekenaars en uitvoerders. Om in aanmerking te komen voor een rol als draaier kun je verschillende opleidingen tot verspaner volgen.

Als CNC draaier moet je dus nauwkeurig kunnen werken, vragen werkgevers om goed technisch inzicht, moet je (technische) tekeningen kunnen lezen en vertalen naar de praktijk, moet je kennis hebben van CNC apparatuur en programma’s en moet je goed samen kunnen werken met opdrachtgevers en andere specialisten.

Herken jij je in bovenstaande omschrijving en ben je op zoek naar een uitdagende functie waarin je je technische kennis kunt laten zien? Dan is een rol als draaier vast iets voor jou!

Waarom JACkLING?

Bij ons draait het om jou! En dat maken we elke dag waar! Geen loze beloftes en wanneer jij verandert, veranderen wij met je mee! Als je jezelf wil ontwikkelen, kan dat ook met ons Ontwikkelplan voor talent. Welke stap je ook wil zetten, van kantoor tot fabriek, in loondienst of als zzp’er! Nieuwsgierig naar het aanbod? Kijk dan zeker even bij onze vacatures!

 

Overzicht vacatures

Helaas...

Op dit moment zijn er (tijdelijk) geen vacatures beschikbaar voor deze functie.

Maar neem gerust een kijkje naar andere vacatures in dit vakgebied of alle vacatures